dinsdag 1 augustus 2017

Klaprozen en korenbloemen.......ze geven mij nostalgische gevoelens....


Vroeger toen ik nog klein was zag je ze overal langs de weg of in het veld: korenbloemen en klaprozen. Vaak ook stonden ze tussen het graan. Maar tegenwoordig zie je ze niet meer zo veel. Ze zijn bijna uit het natuurlijke landschap verdwenen. Als je ze al ziet, dan zijn ze kunstmatig gekweekt of gezaaid. Zoals hier, in de berm langs de Buulder AA waar ik deze foto's gemaakt heb:




Het is zo'n mooi gezicht: een veld met veldbloemen, vooral als de zon schijnt en er mooi licht op valt is het adembenemend. Ze zijn een lust voor het oog. Als ik ze zie kan ik het niet laten om er mooie foto's van te maken.


De klaproos groeit al eeuwen in Nederland, ze komt oorspronkelijk uit het Middellands Zeegebied. Met het verbouwen van graan is ze meegekomen naar het Noorden. Je ziet haar nog steeds tussen het koren staan. De korenbloem daarentegen zie je steeds minder tussen het graan omdat het graan tegenwoordig beter uitgezocht wordt en er dus minder onkruid gezaaid wordt en er dus ook minder korenbloemen groeien. 


De klaprozen of papavers behouden onder de grond lang hun kiemkracht en kunnen als ze na jaren weer aan de oppervlakte komen nog ontkiemen. Het is dan ook echt een pioniersplant. De Papaver Somniferum is de klaproos waaruit opium wordt gewonnen.


De klaproos op mijn foto's is de bleke of kleine klaproos ( Papaver Dubium ) die in ons land vrij algemeen voorkomt. Ze is kleiner dan de grote klaproos (logisch toch?) en wat meer oranje-achtig van kleur en soms aan de voet zwart gevlekt. Ze wordt 20-60 cm hoog. De stengels zijn stijfbehaard. Het blad is grijsachtig groen. Ze heeft geen nectar maar wel stuifmeel waar veel honingbijen op af komen. Na een week bloei vallen de bloembladen uit elkaar. Bloeitijd is van eind mei tot augustus. Ze heeft een openspringende doosvrucht met een deksel. De klaproos is voor mij een hele fotogenieke bloem:









De korenbloem oftewel wilde korenbloem( Centaurea Cyanus ) vind je ook op akkers tussen het graan. Daaraan dankt ze ook haar naam. Omdat ze weinig ruimte nodig had kon ze overleven tussen het graan. Ze komt nu niet veel meer voor in de korenvelden maar wel zie je ze nog in de bermen van binnenwegen. Nu bermen wat minder gemaaid worden neemt het aantal ook weer toe. De bloemen hebben een mooie diepblauwe kleur. De voet van de buisbloempjes is paars. Een plant kan wel tot 20 bloemen vormen, die veel nectar produceren. Je ziet dan ook veel bijen op de bloemen. De bloeiperiode is van juni tot augustus. Ook deze bloem is een juweeltje om te fotograferen:








Ja, klaprozen en korenbloemen....ze geven mij een gevoel van nostalgie. Een soort van heimwee naar vroeger, toen je nog onbekommerd in de bloemenvelden kon spelen en een veldboeketje kon plukken...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten