dinsdag 29 augustus 2017

Laatste zomerdag

Vandaag is de laatste zomerdag van dit jaar, althans de meteorologische laatste zomerdag. Morgen verandert het weer van zomertype naar herfsttype.
Vandaag was het tropisch warm: 31 graden. Ongelooflijk als je bedenkt dat op 1 september de herfst begint. Maar eigenlijk houden we vast aan de astrologische data: dan begint de herfst pas op 21 september.

Zoals gezegd: tropisch warm...geen wolkje aan de lucht....of toch wel, rond n uur of 2 zag ik er 2, hele kleintjes, in een verder strakblauwe lucht. Dat zag er wel grappig uit:


Wat precies de oorzaak is weet ik niet maar er zit een lensfout in de foto helaas.

Eev later hoorde ik een hoop kabaal van een grote groep kauwen  die ineens allemaal tegelijk de lucht in leken te vliegen:


Ik heb even opgezocht waarom ze dat doen. s'Avonds doen ze nadat ze zich verzameld hebben op een bepaalde plek om samen na zonsondergang een veilige slaapplaats te zoeken. Ze overnachten gezamenlijk in bosjes van jonge bomen. Want in een groep zijn ze beter beschermd tegen aanvallen van roofdieren (kat, uil, marter). Het is een mooi en luidruchtig schouwspel. Er wordt vergaderd, bijgekletst, gespeeld en heel wat afgekauwd met zijn allen. Je gaat heel anders naar die vogels kijken als je wat meer over ze weet. Het zijn nl heel sociale en intelligente vogels met gevoel voor sociale structuren, pikorde-verhoudingen en sociale intriges. Voor verschillende situaties hebben ze aparte geluiden en is er een in gevaar dan komt in een mum van tijd een grote groep helpen.

Overdag trekken de kauwtjes er doorgaans in hun eentje of per tweetal op uit (kauwenstelletjes blijven in principe hun hele leven bij elkaar). De meeste tijd wordt besteed aan het zoeken van voedsel.
Waarom ze nu dus zo massaal opvlogen : waarschijnlijk dreigde er gevaar.

Hoe ik nou weet dat het kauwen zijn en geen kraaien? Vanwege het geluid dat ze maken: kauw kauw.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten