dinsdag 15 mei 2018

Azuurwaterjuffer in mijn tuin

Ik zag vandaag nog een andere libel in mijn tuin, een blauwe dit keer, het was de azuurjuffer:


De azuurwaterjuffer behoort tot een groep van bijna 15 blauwe waterjuffers. Al die soorten uit elkaar houden is best moeilijk. Hij lijkt bv erg op de watersnuffel of de variabele waterjuffer. Bij mannetjes kijkt men vooral naar het figuurtje op segment 2. Bijna elke soort heeft daar een unieke tekening. Bij de azuurjuffer zien we daar een blauwe U-tekening. De mannetjes zijn bovendien flink blauw, want er is slechts één segment zwart aan de bovenkant. Daarmee zijn ze de meest blauwe juffers van allemaal. De vrouwtjes hebben elk segment zwart aan de bovenkant en zijn daarmee de donkerste van allemaal. Overigens kunnen ze blauw zijn, maar meestal zijn ze lichtgroen, soms wat wittig. Bij beide geslachten kent het borststuk een ononderbroken lichte streep, die bovendien net iets smaller is dan de zwarte streep eronder. Met een lengte van 30 tot 35mm en een spanwijdte die uiteenloopt van 4 tot 5cm één van de grootste blauwe juffers. Dit is dus een vrouwtje.

Azuurwaterjuffers zijn echte groepsdieren. Uitsluipen, paren, eitjes afzetten, alles doen ze samen. Al vanaf eind april kun je ze tegenkomen en de hele zomer zijn ze te zien.

De azuurwaterjuffer komt zeer algemeen voor in ons land. Het is een ongeveer 3 tot 3,5 cm groot beestje dat al tamelijk vroeg in het voorjaar rondvliegt. Azuurwaterjuffers zijn fotogeniek door hun prachtige kleur en gedrag: van larve tot eitjes afzettende volwassen imago’s.

De azuurwaterjuffer legt haar eitjes het liefst op drijvende planten. De larven die hier uitkomen leven in het water en overwinteren één of zelfs twee keer voordat ze een volwassen juffer (‘imago’) worden. De gedaanteverwisseling gaat als volgt: de larve kruipt langs een waterplant uit het water omhoog, het pantser barst open en er verschijnt binnen enkele uren een volwassen juffer met vleugels en al. De juffers die uit het larvehuidje komen noemen we ‘uitsluipers’. Als de vleugels volgepompt zijn met lucht vliegt het beestje weg. De volwassen diertjes leven ongeveer vier weken.

Ook haar heb ik aangemeld bij waarnemingen en ook zij is bevestigd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten