dinsdag 15 mei 2018

Vuurjuffer (Pyrrhosoma nymphula) in mijn tuin

Vandaag zag ik deze prachtige opvallende steenrode libel in mijn tuin: het is de vuurjuffer:


Het is een libel van de familie van de waterjuffers. Het is één van de weinige juffers die grotendeels rood gekleurd zijn. Ze is echt prachtig om te zien!
Ze kan eigenlijk alleen met de Koraaljuffer verward worden. De Vuurjuffer heeft echter zwarte poten en een zwart pterostigma. Bij de Koraaljuffer zijn de poten oranje en het pterostigma is roodbruin. Ook is de Vuurjuffer forser en vliegt eerder in het jaar nl in mei en juni, soms al vanaf 1 april.

Het is een grote juffer, lengte tot 36 mm. De buik van beide geslachten is opvallende rood, maar bij de mannetjes hebben enkel de laatste segmenten donkere banden, bij de vrouwjes zijn alle segmenten zwart getekend. Het borststuk is donker met een rode of (bij de vrouwtjes) donkergele schouderstreep. Het pterostigma is langer dan breed en zwart gekleurd. De poten zijn zwart. Op mijn foto is dit alles goed te zien. Dit is dus een vrouwtje:


De vuurjuffer is een weinig eisende soort wat het voortplantingsbiotoop betreft. Ze is tevreden met stilstaand of licht stromend water, zoals beken, poelen, (tuin)vijvers, laagveengebieden, ze is ook niet veeleisend voor wat betreft de waterplanten waarop ze haar eieren legt.
De eieren worden afgezet in stengels van drijvende waterplanten. De dieren vormen een paringswiel of paringsrad bij de paring en een tandem bij de eileg. Het vrouwtje boort met haar legboor gaatjes in de stengel, en plaatst vervolgens in ieder gaatje een eitje.

Ik heb haar aangemeld bij waarnemingen en mijn herkenning als vuurjuffer is bevestigd. Altijd fijn om te horen!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten