maandag 14 mei 2018

Wolken met uitwaaierende zonne stralen

Heb je je wel eens afgevraagd hoe het komt dat je een uitwaaierend stralenpatroon ziet als de zon door de wolken schijnt? Zoals dit:


Mooi he? Dit zag ik van achter in mijn tuin toen de zon bijna achter mijn huis verdween, om 19:36 uur om preies te zijn en het was een prachtig gezicht:

Er zijn drie vormen van wolkenstralen:

  • Lichtstralen die gaten binnendringen in lage bewolking.
  • Lichte, roze of rode stralen die onder de horizon schijnen. Deze worden vaak verward met lichtzuilen
  • Stralenbundels die uit elkaar schijnen door een wolk.
Mijn foto's laten de stralenbundels zien die uit elkaar schijnen door een wolk:









Wolkenstralen, zonneharpen of jakobsladders of schemeringsstralen, zoals we ze noemen, zijn een weersverschijnsel waarbij een invallende lichtbundel van de zon door een gat in een omgeving met voldoende schaduwpartijen straalt. De schaduw wordt meestal veroorzaakt door bewolking waar een lichtstraal doorheen breekt en via een gat op het aardoppervlak schijnt. Andere jakobsladders kunnen worden gezien bij een bergtop of in een park of vochtig herfstbos waar lichtstralen van de zon door gaten in het bladerdak komen.

Het licht dat door het gat in wolken of een bladerdak, of langs een bergtop schijnt, moet worden verstrooid om dit effect te krijgen. Stof, sneeuw, regen of luchtmoleculen kunnen het licht verstrooien. Hoe helderder het is, des te verder het zonlicht de weg aflegt en des te beter de lichtstraal te zien is.

Deze stralen worden veroorzaakt door verschillen in dikte van de wolken of andere objecten. Deze objecten zorgen voor diffractie, wat het effect veroorzaakt. Ze verschijnen vaak als objecten gedeeltelijk de zonnestralen tegenhouden. Wolkenstralen zijn bijna parallel, maar dat lijkt niet zo door het lijnperspectief.

Toevallig kwam er ook nog een vliegtuig voorbij: hij vloog onder de wolken door:


Ik heb er even mooi van zitten genieten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten