maandag 21 mei 2018

Hooiwagen met mijten

Ik had in eerdere blogposts al verteld over de mijten bij hommels en de strontvliegjes, vandaag laat ik een foto zien van een hooiwagen die ook last heeft van parasieten, nl van mijten.


Het is een hooiwagen en geen spin! Het verschil tussen hooiwagens en spinnen is, dat hooiwagens uit één bolletje met poten bestaan, spinnen hebben altijd een kop borststuk met een achterlijf dus een duidelijke tweedeling. De ogen staan bij de hooiwagens op een heuveltje boven op het lichaam, ze hebben twee ogen, spinnen hebben doorgaans acht of zes ogen.

Het blijkt dat deze hooiwagens vaak last hebben van parasitaire mijten. Op de poten maar soms ook op het lichaam. Deze hooiwagen heeft ze op poten en lijf! Het zijn de larven van de fluweelmijt.
De fluweelmijt wordt ongeveer 2–5 millimeter lang en is eenvoudig te herkennen aan de knalrode kleur en de fluweelachtige beharing. Ze zijn met het blote oog nog net zichtbaar. Hij heeft vier paar poten; het voorste paar is langer en dient als antennes, want mijten hebben deze niet. De grote monddelen doen met enige fantasie ook denken aan poten maar deze dienen als grijporgaan. De volwassen mijten zijn niet parasitair, maar leven van kleine geleedpotigen en hun eieren die worden gegrepen en leeggezogen.

De larve leeft als parasiet op grotere insecten, vogels, reptielen, zoogdieren en ook op mensen. Als je door de larven wordt gebeten ontstaan er rode jeukende bultjes die het meest doen denken aan muggenbeten. Je ziet ze vaak als rode puntjes op de insecten. Met dank aan jan van duinen voor de info.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten