zondag 20 mei 2018

Leliehaantje (Lilioceris lilii) in mijn tuin

Op 27 april zag ik ze voor het eerst in mijn tuin: de opvallende leliehaantjes:


Mooie vuurrode opvallende kevertjes:


Hier zet een vrouwtje een ei af:


Het leliehaantje is een kever uit de familie bladhaantjes (Chrysomelidae). Ze leven van planten. De familie telt meer dan 35000 soorten in ruim 2500 geslachten. In Nederland zijn 319 soorten gemeld. Dit haantje is vrijwel de hele lente en zomer te zien, van april tot augustus, en leeft zowel als kever en als larve op diverse soorten lelies. Vogels mijden de volwassen kever omdat deze walgelijk smaakt.
foto's van 29-04-2018:

Laagje uitwerpselen uitgesmeerd over het ei:


Meestal liggen de eitjes aan de onderkant van het blad; deze ligt goed weggestopt:


Mooie macro:


De bekende deukjes in de schildjes:


foto's 19-05-2018:

Leuke silhouetfoto:


De kevers zijn meer bezig met voortplanten dan met eten: druk achter elkaar aanzittend:


Of parend:


Het leliehaantje heeft een felrood borststuk en dekschilden, maar de rest van het lichaam is zwart. Daardoor lijkt deze soort sterk op de zwartkopvuurkever, maar die wordt veel groter, mist de sterke, was-achtige glans en heeft meer gezaagde tasters. Ook is het lichaam van het leliehaantje wat ronder van vorm. Grootte 8 tot 11 mm.
De kever overwintert als imago, en kruipt rond april uit de schuilplaats zoals gaten in stronken of onder de grond. Er worden gedurende enkele maanden eitjes afgezet aan de onderzijde van bladeren die na ongeveer een week uitkomen.

Op de foto's van vandaag zijn weer duidelijk de eitjes te zien en zelfs de larven die uit het hoopje tevoorschijnkomen (zie pootjes):


Dat is nu juist zo leuk: door te lezen over de insecten leer je de levenswijze en de diverse stadia herkennen Ik loop elke dag door mijn tuin om te kijken en het is leuk als je dan de dingen herkent waarover je hebt gelezen:
hoopje uitwerpselen over de eieren uitgesmeerd:


Eitjes aan de onderzijde van de leliebladeren:


De eerste larven kruipen eruit, en er wordt al van het blad gegeten:


De larve heeft een oranje, made-achtig uiterlijk en een zwarte kop. De camouflage van de larve is ongebruikelijk: de eigen slijmerige ontlasting wordt op de bovenzijde van het lichaam uitgesmeerd. Hierdoor lijken ze sprekend op een hoopje vogelpoep, dat door geen enkel dier gegeten wordt. Echt genieuws dit!

De larve is na twee weken volgroeid en verpopt in de grond, en na enkele weken
komt de imago tevoorschijn.
Dit ga in natuurlijk allemaal volgen. Foto's worden bijgevoegd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten