woensdag 16 mei 2018

Grote Narcisvlieg (Merodon equestris) in mijn tuin

Vandaag zag ik deze hommel, of was het nou een bij...of toch een vlieg?


Ik dacht eerst dat het de hommelbijvlieg was, ja die bestaat echt, maar het is de Grote narcisvlieg:

Een hommelachtig behaarde zweefvlieg, die erg op een hommel lijkt maar zich daarvan onderscheidt door de korte antennen. Hommels hebben nl. langere antennes. Ze komen overal op bloemen voor en beginnen al vroeg in het jaar te vliegen. Deze vliegen zijn hommelachtig behaard en kennen veel kleurvariaties. Opvallend krachtige en zwarte poten, de achterdij met driehoekig uitsteeksel onder aan de top. Lijkt op de hommelbij  en de Hommelbijvlieg , ja echt waar, hoe verzinnen ze het he, maar die hebben geen volledig zwarte poten en geen uitsteeksel onder aan de achterdij. Hij wordt 12-14 mm groot.

Het vrouwtje legt haar eieren vanaf half mei tot eind juni aan de voet van de plant (één ei per plant). Uit de 1,5 mm grote, kalkwitte eieren komen na 10-12 dagen grote larven die zich naar de bolbodem begeven en de bol binnendringen. Vanaf begin juni tot half april kunnen larven in de narcisbol worden aangetroffen: eerst zijn ze 2-3 mm lang en later, aan het eind van de zomer, 9-18 mm. De bol wordt van binnenuit helemaal opgevreten. De larve verlaat de bol pas in het voorjaar (vanaf begin maart) om zich boven de bol, net onder de grond, te verpoppen. De pop heeft de vorm van de volgroeide larve maar dan met een verharde huid. Zij is 12-15 mm groot en donkergrijs van kleur en ontpopt zich vanaf begin mei tot een volwassen vlieg. Daarom heeft men deze vlieg deze naam gegeven.

Niet verwarren met de hommelbijvlieg: de mannetjes van de hommelbijvlieg zijn meestal geheel rossig behaard, terwijl de vrouwtjes meestal een witte kontbeharing hebben. Het lichaam is vrij breed en vrij behaard net zoals dat van een echte hommel. Het borststuk is zwart en kleine deels bruin. Het achterlijf bij het vrouwtje is zwart met wit. Bij het mannetje is het achterlijf vergelijkend als dat van de meeste bijvliegen (bruin met zwart).

Ik heb hem bij waarnemingen aangemeld. Ik dacht dat het een vrouwtje was. Leuk, ze is goedgekeurd :-).



Geen opmerkingen:

Een reactie posten