woensdag 16 mei 2018

Echte bladwesp ( Tenthredo temula ) in mijn tuin

Vandaag zag ik een toch wel apart gekleurde wesp in mijn tuin, waarvan ik in eerste instantie dacht dat het een fopwesp was, maar bij waarnemingen was men het daar niet mee eens: men dacht eerder aan een bladwesp. De foto is ook niet echt heel erg duidelijk:


De echte bladwespen (Tenthredinidae) vormen de grootste familie van de onderorde bladwespen (Symphyta). De groep telt ruim 5000 soorten. Dat zijn er nogal wat, hou die maar eens uit elkaar!
De bladwespen of zaagwespen  zijn een onderorde van de vliesvleugeligen.

Bladwespen onderscheiden zich van andere vliesvleugeligen door de brede verbinding van het achterlijf met het borststuk (geen wespentaille) en door hun op rupsen gelijkende larven. De naam "zaagwespen" wordt gebruikt omdat die verwijst naar de op een zaag lijkende ovipositor, waarmee de vrouwtjes planten binnendringen voor het leggen van hun eitjes. Grote populaties van bepaalde bladwespsoorten kunnen grote economische schade toebrengen aan bossen en cultuurplanten. Volwassen zaagwespen hebben een haakachtige structuur tegen de onderkant van de vleugels ter ondersteuning van de vleugels tijdens de rustperioden van het insect. Deze "cenchri"zitten achter het schildje op het borststuk. Volwassen zaagwespen van sommige soorten zijn vleesetend en eten andere insecten maar ook voeden ze zich met nectar.

Deze wesp heeft dus inderdaad geen wespentaille. Het borststuk is vergroeid met het achterlijf. Dat kun je wel goed zien op mijn foto. Het vrouwtje bezit een legboor. Bladwespen kunnen hun vleugels niet vouwen en leggen deze recht naar achteren op de rug wat gewone wespen niet doen. De lichaamslengte varieert van 0,3 tot 2,2 cm. Deze wespen steken niet. Deze bladwesp is een primitieve groep waarvan men denkt dat die er 200 miljoen jaar terug ook al was!



Geen opmerkingen:

Een reactie posten