maandag 21 mei 2018

Op hoge poten


Een vlieg, zou je zeggen....ja inderdaad een vlieg. Maar geen gewone! Deze staat wel heel erg hoog op zijn poten. Dat klopt. Hij heeft dan ook een heel toepasselijke naam gekregen:  de steltvlieg of spillebeenvlieg!

De spillebeenvliegen (Micropezidae) zijn een familie uit de orde van de tweevleugeligen (Diptera), onderorde vliegen (Brachycera). Wereldwijd omvat deze familie zo'n 52 genera en 583 soorten. Dat is nogal wat. Heb geen flauw idee welke het hier betreft. Daarom heb ik haar maar aangemeld bij waarnemingen. Misschien is het de steltvlieg Micropeza corrigiolata, met haar extreem lange achterpoten. Maar...die is het niet: Op 22-05-2018 krijg ik de mededeling van waarnemingen dat op basis van het aangeleverde bewijs (mijn foto) om een andere (onder/verzamel)soort gaat: Soort : Steltvliegen, Spillebeenvliegen = Micropezidae indet. - Dansvlieg onbekend = Empididae indet. Zat ik er niet ver naast, inderdaad de Micropezida (Spillebeenvlieg) en dan een Dansvlieg maar welke precies is niet te zeggen: dan zeggen ze dansvlieg onbekend. Omdat die verder niet te determineren is.


Dan kan ik nog wat vertellen over de dansvliegen. Wereldwijd zijn er ongeveer 2500 soorten bekend. Bij ons meer dan 200 soorten. Ze danken hun naam aan het feit dat ze in zwermen zigzaggend en in bochten vliegen. De kleine zwermen noemt men dansgroepen. Hoe leuk! Een vlieg in deze zwerm vliegt zigzaggend en in bochten door de zwerm, waarbij de wind een belangrijk rol speelt. Een zwerm bestaat uit alleen mannetjes of alleen vrouwtjes en worden door vertegenwoordigers van het andere geslacht bevlogen. De mannetjes hebben dan een dode vlieg bij zich, die ze aan de vrouwtjes geven, waarna de paring volgt.
Ze leven van andere vliegen. Ze zijn erg klein en onopvallend, bruin gekleurd. Klein slank lijfje. De kop is rondachtig, waarbij de mannetjes zeer vaak vergrote samengestelde ogen hebben. De steeksnuit is bij enkele soorten opvallend lang en dient voor het steken en leegzuigen van andere insecten. De poten van de vliegen zijn relatief lang, waarbij een paar poten dikwijls omgevormd zijn tot een vangpoot met op de dijen doornen en met gekromde schenen (om tijdens de vlucht een ander insect te vangen en aan te steken).

En dan krijg ik vandaag, 23-05-2018 een leuke bericht op waarnemingen: dat het een Grote dansvlieg (Empis tessellata) is. Hoe leuk is dat!

Taxonomische indeling
Rijk: Animalia (Dieren)
Stam: Arthropoda (Geleedpotigen)
Klasse: Insecta (Insecten)
Orde: Diptera (Tweevleugeligen)
Onderorde: Brachycera (Vliegen)
Familie: Empididae (Dansvliegen)
Onderfamilie: Empidinae
Geslacht: Empis
Soort
Empis tessellata

De grote dansvlieg is een vlieg, die onder andere leeft van andere vliegen en behoort tot de familie dansvliegen (Empididae). Ze vliegen van mei tot augustus. De grote dansvlieg zuigt vaak nectar uit bloemen.

De grote dansvlieg is 11-13 mm lang en heeft een lange, omlaaggerichte zuigsnuit. De mannetjes onderscheiden zich van de vrouwtjes door de donkere en bredere vleugels. In de paartijd biedt het mannetje een gevangen vlieg het vrouwtje aan, waarna paring volgt, terwijl het vrouwtje de prooi leegzuigt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten