zondag 30 juli 2017

Akkerdistel ( Cirsium Arvense )


De Akkerdistel......dit is voor mij toch wel de allermooiste wilde of veld plant die ik tot nog toe heb gezien. Telkens sta ik versteld van haar adembenemende schoonheid als ze in bloei staat. De paarsroze bloemen zijn ware kunstwerkjes en de stekelige bladeren zijn zo indrukwekkend dat je het wel zult nalaten ze aan te raken. Als kind was ik er niet zo weg van, want distels waren echte prikplanten.


Ze behoort tot de zogenaamde vederdistels. Dat zijn stekelige planten met bloemen in hoofdjes, omgeven door puntige omwindselblaadjes. Er zijn wel 100 soorten van. De vruchpluisharen zijn met kleine haartjes bezet: dit noemt met geveerd.
De plant is 2-huizig, de mannelijke bloemhoofdjes zijn iets groter dan de vrouwelijke. Dat kun je ook mooi zien op mijn foto. Ze bloeit van juni tot september.


Ze komt veel voor op open, voedselrijke grond, zoals akkers, grasland, bermen, heide etc.
Bijen, hommels en vlinders zijn dol op de plant vanwege de nectar. Daarnaast bieden de lastig toegankelijke distelhaarden broedplaatsen aan bv de putter (distelvink).



Deze foto's zijn genomen in de berm bij de Buulder AA.


De vrucht met duizenden zaadjes.


Op deze foto hebben 2 insecten het heel gezellig.....

Ze maakt ondergrondse stengels (men noemt die rizomen). Die kunnen per jaar wel 5 meter groeien. Als je hem doorknipt groeit er ter plekke meteen een nieuwe plant. Bovendien verspreidt elke plant wel 40.000 zaadjes die, je zult het niet geloven, na 20 jaar nog tot een plant kunnen uitgroeien.
Voor de boeren zijn ze een ware plaag, dat kun je je wel voorstellen. Want vaak groeien ze in de bermen aangrenzend aan hun akkers of weilanden. Daarom heeft ze de bijnaam "BOERENPLAAG" gekregen. In sommige landen is deze plant zelfs VERBODEN!!

Hoe kun je een plant nou verbieden om ergens te groeien?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten