vrijdag 7 juli 2017

Wolkenfoto's

Iedereen kijkt wel eens naar de wolken. Wolken vertellen vaak wat voor weer het wordt.

Vandaag heb ik mooie wolkenfoto's gemaakt. Gewoon met mijn standaard lens. Scherpgesteld op oneindig.


In de loop van de dag veranderde het wolkenpatroon.

Tegen de middag was het zo:


Wat later in de middag veranderde in dit:


Op de eerste foto zie je gewone stapelwolken. Dat zijn grote wolken die zich door opstijgende warme luchtstromingen  en condensatie van vocht in verticale richting ontwikkelen (omhoog dus) met bolle bloemkoolachtige vormen. Ze komen voor tussen 200 meter en 3 km hoogte.

Op de tweede foto zie je zgn schapenwolken. Zij komen voor in grotere velden en door de vele kleine wolkjes heen schijnt de zon. Zij geven aan dat het droog en zonnig is. Ze komen voor in de lucht tussen 5 en 12 km hoogte en geven aan dat de lucht op grote hoogte onstabiel is.  De luchtvochtigheid neemt toe, dat was ook te merken want vandaag voelde het erg drukkend en klam aan, alhoewel het slechts 27 graden was. Meestal betekent dat een verslechtering van het weer.

Maar tot op het moment dat ik dit post ziet het er niet naar uit dat het gaat regenen ofzo. Het waait wel lichtjes, het is een aangename zomeravond.
De wolken zien er nu om 21.00 uur zo uit:



Op het internet zijn leuke sites mbt de wolken:
  • www.wolkenradar.nl
  • www.weerslag.nl
  • www.weerplaza.nl
Hier kan je o.a. op satellietbeelden zien waar de zon schijnt in het land en waar de wolken zijn, en wat voor bewolking. Veel fotografen maken gebruik van dergelijke sites om te kijken naar de weersgesteldheid.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten