zondag 9 juli 2017

Eerste wesp van dit jaar in mijn tuin gespot


Vandaag heb ik de eerste wesp in mijn tuin gespot.  Het wespen seizoen breekt weer aan.
Dat begint meestal in juli.

De wespen die wij zien zijn de gewone wespen.
Ze worden tot 2 cm lang en zijn geel-zwart van kleur. Ze hebben een smalle taille.
Eigenlijk zijn het best nuttige dieren want ze eten de rupsen en schadelijke insecten in je tuin op.

In het voorjaar begint de koningin een nest te bouwen. Ze zoekt een verlaten hol uit en start daar een nest. De wespen kauwen op een stuk hout en spugen het daarna weer uit.
De koningin legt haar eieren in kamertjes (13 mm diep) van het nest en zoekt insecten om de larven te voeden. De larven worden werksters en er zit 1 nieuwe koningin bij. De werksters gaan dan verder met het bouwen van het nest.

Bij een droge zonnige aprilmaand worden er meer nesten gebouwd. De larfjes eten eerst nog dierlijk materiaal maar in augustus gaan ze over op plantaardig voedsel. Dus zie je dan ook meer wespen die op zoek zijn naar eten. Ze zijn soms agressiever, dat ligt eraan of er veel voedsel voorhanden is. Dan kunnen ze ons steken. Ze gaan daarna niet dood zoals de bij, maar vliegen gewoon verder.

Het wespen seizoen eindigt als het kouder gaat worden. Dan gaan de eerste wespen dood. Ze leven dus maar 2 maanden. Vanaf oktober zie je ze niet meer. De koningin overleeft, maar laat zich niet meer zien tot het voorjaar.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten