zondag 23 juli 2017

Terrasjeskomma zweefvlieg in mijn tuin ( Eopodes Corollae )


Gisteren een terrasjeskommazweefvlieg gespot in mijn tuin. Ik zag wel direct dat het een zweefvlieg was, maar welke...dat was nog een hele zoektocht. De site van Tuin-Thijs helpt mij enorm daarbij.
Het determineren van de zweefvliegen is niet eenvoudig. Sommigen lijken op vliegen, anderen meer op wespen of hommels, zoals deze: die lijkt op een wesp. En binnen de kommazwevers zijn ook nog eens heel veel varianten, met allemaal weer andere gele strepenvariaties.
In tegenstelling tot de wespen en hommels zij ze volkomen weerloos. Ze zijn te herkennen aan de volgende dingen: 2 vleugels ipv 4, korte antennes ipv lange, geen dikke haren op het borststuk.


De terrasjeskomma zweefvlieg is een algemeen voorkomende soort in ons land. Ze zijn te herkennen aan de 3 paar gele komma's op het achterlijf die doorlopen tot de zijnaad van het lichaam. Bij het mannetje zijn de vlekken soms verbonden (doorlopend). Bij het vrouwtje is het voorhoofd boven zwart, de rest is geel. Deze is dus een vrouwtje. De ogen zijn niet behaard. Ze worden 7-11 mm groot en vliegen van april tot november.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten