maandag 10 juli 2017

Witte Halvemaanzwever (Scaeva Pyrastri)


Vandaag een mooie foto gemaakt van een zwarte zweefvlieg. Die had ik nog niet eerder gezien. Na wat googlen blijkt het de witte halvemaanzwever te zijn. Ik denk dat ie zo genoemd wordt vanwege de op een halve maan of komma lijkende witte strepen op zijn zwarte lijf. Zijn ogen zijn behaard. Hij is ongeveer 10-15 mm groot.
Het was niet makkelijk om hem goed vast te leggen omdat hij niet lang stil zit: hij vliegt van bloem naar bloem. Daardoor zorgt hij voor de bestuiving van bloemen en is het dus een nuttig insect. De larfjes ook± die eten bladluis en afval.
Hij is te zien van april tot oktober waar het zonnig is en veel bloemen zijn.
Hij zuigt de nectar op die heeft hij nodig om te vliegen want daar zitten veel suikers in. De volwassen vlieg overwintert.

Hij lijkt wel een beetje op een wesp, maar is het niet. Daarom laten de meeste vogels hem links liggen. Hij is directe familie van de huisvlieg.
Het verschil met wespen en bijen is hun vliegwijze: wespen en bijen zigzaggen door de lucht, de zweefvliegen vliegen in een rechte lijn en kunnen doodstil stil hangen in de lucht, wat de wespen en bijen niet kunnen. Daaraan kun je ze herkennen.

Omdat hij zo mooi is hier nog twee foto's, ze zijn gemaakt met mijn standaard lens:





Geen opmerkingen:

Een reactie posten