vrijdag 14 juli 2017

Koollangpootmug (Tipula Oleracea)


Vandaag gespot tijdens mijn 3e wandeling langs de kronkelende Buulder AA in Maarheeze.
De koollangpootmug. Hij vloog laag over de grond.

De langpootmuggen dankt hun naam aan de zeer lange sprieterige poten. Daarnaast hebben ze ook een lang lichaam. Ze worden ongeveer 26 mm lang. Ze hebben een donker gestreept rugschild. Ze hebben 1 paar vleugels. De onderrand daarvan is steenrood.  Het achterlijf is grijs-okergeel. De spanbreedte van de vleugels is 3-4 cm bij de mannetjes, 4-5 cm bij de vrouwtjes. De mannetjes zijn te herkennen aan een knotsvormig achterlijf, de vrouwtjes hebben een spits toelopende legbuis.
Dit is dus duidelijk een mannetje. De vleugels van het vrouwtje zijn ook langer dan het achterlijf. Verder hebben ze een 13 delige antenne.

Het zijn onschuldige insecten. De larven echter kunnen veel schade toebrengen aan gewassen.
De eerste generatie vliegt van april - juni, de 2e van augustus-oktober. Deze groep overwintert ook, in de grond. Ze leven maximaal 8 maanden. Ze houden zich overdag vaak op bij planten en leven van  nectar. Het zijn slechte vliegers: ze zigzaggen maar wat. In de avond vormen ze zwermen om te paren. Ze zwermen dan laag over de grond over weilanden en velden. Daarna leven de mannetjes  nog maar kort.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten